Goblet Squat: de ultieme gids

De goblet squat is een zeer effectieve oefening voor het opbouwen van kracht en spieren in de benen en core. Het is een variatie op de traditionele squat die wordt uitgevoerd met een kettlebell of halter die op borsthoogte wordt gehouden. De goblet squat is een geweldige oefening voor zowel beginners als ervaren atleten, omdat deze kan worden aangepast aan elk fitnessniveau. In deze post gaan we dieper in op de goblet squat en laten we je zien hoe je deze correct uitvoert, veelvoorkomende fouten vermijdt en vooruitgang boekt in je krachttraining.

Hoe de Goblet Squat uit te voeren

Begin door een kettlebell of halter met beide handen op borsthoogte vast te houden, met je ellebogen dicht bij je lichaam.

 1. Ga met je voeten op heupbreedte staan en wijs je tenen iets naar buiten.
 2. Laat je lichaam zakken door op en neer te gaan zitten, waarbij je je borst omhoog en je rug recht houdt. Je heupen moeten heen en weer bewegen alsof je achterover in een stoel zit.
 3. Laat jezelf zo ver mogelijk zakken terwijl je je hielen op de grond houdt en je knieën in lijn met je tenen.
 4. Duw door je hielen om weer rechtop te staan in de startpositie.

Bovenstaande informatie is natuurlijk makkelijker geschreven dan uitgevoerd. Twijfel je over je uitvoering, schroom dan niet om een fitness trainer uit je sportschool te vragen je te helpen met de oefening. Omdat wij graag zelf ook experts raadplegen, hebben wij voor bovenstaande informatie over de Goblet Squat de website DailyFit geraadpleegd. Dit is een informatieve website over alles wat met sport en gezondheid te maken heeft.

Veelgemaakte fouten

 1. Laat je knieën voorbij je tenen naar voren bewegen. Dit kan de knieën onnodig belasten en tot blessures leiden.
 2. Ronding van je onderrug. Houd uw borst omhoog en uw rug recht tijdens de beweging om de juiste vorm te behouden en letsel te voorkomen.
 3. Gaat niet laag genoeg. De goblet squat is het meest effectief als je jezelf zo ver mogelijk kunt laten zakken terwijl je een goede vorm behoudt.

Variaties

 1. Single-leg goblet squat: Voer de goblet squat uit op één been om je balans en stabiliteit extra uit te dagen.
 2. Double kettlebell goblet squat: Houd twee kettlebells op borsthoogte om het gewicht en de intensiteit van de oefening te verhogen.

Maak progressie met de Goblet Squat

 1. Verhoog het gewicht: verhoog geleidelijk het gewicht van de kettlebell of halter die u gebruikt om uw kracht en spiergroei uit te dagen.
 2. Verhoog de herhalingen: begin met 3 sets van 8 herhalingen en werk je omhoog naar 3 sets van 12 herhalingen of meer.

Afsluitend

De Goblet Squat is een veelzijdige en effectieve oefening voor het opbouwen van kracht en spieren in de benen en core. Door de juiste vorm en techniek te leren, veelgemaakte fouten te vermijden en vooruitgang te boeken in je training, kun je deze oefening gebruiken om je krachttraining naar een hoger niveau te tillen. Probeer het eens en zie het verschil dat het kan maken in je training routine!